Türlü türlü metal hurdaları vardır. Kurşun hurdası, demir hurdası, bakır hurdası, alüminyom hurdası, nikel hurdası, krom hurdası gibi. Her bir hurda çeşidi farklı bir fiyatlandırmaya tabi tutulur. Fiyatlandırma metal hurdanın cinsine göre de hayli değişkenlik gösterir. Bunun yanı sıra hurda metal fiyatları firmalara göre de değişir ve birbirinden çok farklı fiyatlandırmalar yapılır.
Hayatımızda büyük yer tutan metal kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Metaller yapıları gereği dayanıklı ve dirençlidirler. Bu özelliklerinden dolayı da hayatımızın bir çok kesiminde yer bulurlar. Dirence gereksinim duyulan her yerde metaller devreye girer. Yapı sektöründen otomotiv sektörüne, bilgisayar sektöründen cep telefonu üretimine kadar her yerde metallerden yararlanılır. Neredeyse her alette her eşyada metal kullanımına rastlarız.
Hurda dönüşümü ülkemizde de yaygın bir uğraştır. Hurda alım işi yapan firmalar, hurdaları değişik yöntemlerle toplarlar ve geri dönüşüme kazandırırlar. Geri dönüşüm özelliği olan materyallerin içinde metal hurdası önemli bir yer tutar. Metal hurdalar, kablo hurdası, bakır hurdası, kurşun hurdası gibi alt gruplara ayrılırlar. Metal hurdalar, özellikleri değişmeden tekrar tekrar geri dönüştürülebilirler. Yüksek oranda geri dönüştürülmüş metaller, alüminyum, bakır, gümüş, pirinç ve altını kapsar. Metal hurdalarda geri dönüşüm, insanları da kimi materyallerin geri dönüşüme kazandırılması için motive eden bir yapıya da sahiptir. Metallerin geri dönüşümü aynı zamanda da doğal kaynakların korunmasını sağlar. Geri dönüştürülme maliyeti sıfırdan ürün üretme maliyetinden her zaman daha düşüktür. Böylelikle de ülke ekonomisine katma değer sunar.
Ev elektroniklerinin ayrıştırmaya tabi tutulmasıyla çok miktarda plastik ve metal hurda açığa çıkar. Aynı şekilde otomotiv sektöründe de bol miktarda metal hurda meydana gelir. Bazı durumlarda bu metal hurdalar herhangi bir geri dönüşüme tabi tutulmadan da kullanılabilir. Ancak yine de deforma olan parçalanan kaporta gibi kimi unsurların geri dönüşüme tabi tutulmaları gerekir. Hurda metal geri dönüşüm çalışmaları bu noktada çok önemli bir işlevi yerine getirir.
Metal hurdaların elde edildiği yerler arasında beyaz eşya da yer alır. Bozulduğunda ya da yenisi alındığında eski beyaz eşya metal hurda olarak işlem görür. Metal hurdanın sağlandığı diğer bir sektörde yapı sektörüdür. Beton aralarında ve kirişlerinde demir bolca kullanılır. Yıkılan ya da sökümü yapılan binalardan da önemli ölçüde metal hurda elde edilir.
Metal hurdalar çok farklı işlemler sayesinde yeniden kullanım olanağı bulurlar. Metal hurdalar toplanarak geri dönüşüm yerine geldiğinde bir ayrıştırmaya tabi tutulurlar. İlk olarak türlerine göre ayrıştırılırlar. Bu oldukça önem taşımaktadır, çünkü her metalin tepkimeye girdiği ısı düzeyi birbirinden farklıdır. Bu ayrıştırma sayesinde sağlıklı bir geri dönüşüm yapılır. Bu işlem sonrasında kesme ve parçalama makineleri gündeme gelir. Metal makaslarıyla hurda metal küçük parçalara ayrılırlar. Bu işlemin ardından yüksek ısıda eritilir ve bu eritilen metaller yeni kalıplara dökülerek tekrar kullanıma hazır hale getirilir.
Bunların haricinde bir dizi işlem daha yapılır. Kırılıp parçalanan metal hurdalar balyalama ile bir araya getirilir. Daha sonra yapılacak presleme işlemi ile sıkıştırma işlemine hazırlanır. İyi bir presleme ile küçük parçalardan büyük bir yığın oluşturulur. Daha sonra bu yığının ergitme ve pişirme aşamasına geçilir. Bu işlemde metal hurdanın türüne göre farklı düzeylerdeki ısı kullanılır. Çünkü her metalin tepkime için gereksinim duyacağı ısı farklılık gösterir.